Watersport in Zeeuws Vlaanderen

Sporten in Retranchement, lekker actief

  • Ga (leren) kitesurfen op één van de 2 sportstranden bij Strandpaviljoen de Zeemeeuw in Retranchement of Moio Beach in Cadzand-Bad.
  • Ga voor een stevige wandeling (6km); loop over de Internationale Dijk naar Knokke.
  • Fiets vanuit Strandcamping de Zwinhoeve langs de kust over de duinen tot aan Breskens (17 km).

Molen Retranchement 2.jpg

Proef de cultuur in en nabij Retranchement

Een must-see in Retranchement is de Standerdmolen. Eén van de oudste standerdmolens in Nederland. En de enige staakmolen in Zeeland met een pel installatie voor gerst. Houd je van eten? Kom dan dineren bij Brasserie de Zwinhoeve. Hier proef je Zeeuws Vlaanderen op zijn best; bereid met streekproducten en met heel veel liefde van de chef. Voor gezelligheid mag je het jaarlijkse dorpsfeest in Cadzand met een grote rommelmarkt niet missen (dit is op de laatste donderdag van juli).

Fietsen langs het Zwin

De mooiste natuur in Retranchement

Stadswallen Retranchement
Retranchement was ooit een vestingstadje en dat leent zich nu perfect voor een prachtige wandeling over de vestingwallen. Deze vestingwallen maken deel uit van de Staats Spaanse Linie. Eén van de pareltjes in West Zeeuws Vlaanderen. De wallen en grachten zijn goed bewaard en bieden nu plaats aan zeldzame planten en dieren. Als je geluk hebt kun je hier boomkikkers tegenkomen.

Natuurgebied “Het Zwin’’
158 hectare groot natuurgebied op de grens van Nederland en België (tussen Cadzand en Knokke). Een duinlandschap met zand, klei, droge- en natte ondergrond. Er leven hier veel bijzondere vogels en planten. Ideaal te verkennen met de fiets of te voet.

Bizarium museum

3x musea nabij Retranchement

Hoewel er in Retranchement zelf geen museum zit, geven we je toch graag een paar museumtips in de buurt.

1 Het Bizarium in Sluis (8 km)
Een uniek museum met bizarre uitvinding van o.a. Leonardo da Vinchi, Nikoa Tesla en Athanasius Kircher. Je kunt hierbij denken aan een vliegfiets, haargroeihelm en de zwemparaplu.

2 (Beklim de toren van) Museum het Belfort in Sluis (8 km)
De grondlegger van het woordenboek ‘De Dikke van Dale’ Johan Hendrik van Dale komt uit Sluis. En daarom is er in dit museum - wat grotendeels over de geschiedenis van Sluis gaat - een hele verdieping als taalmuseum ingericht. Klim naar boven en geniet van het prachtige uitzicht over de streek.

3 Visserijmuseum in Breskens (17 km)
Hier kom je alles te weten over de visserij. Van een net knopen tot een simulatie van een vissersboot. Ook vind je ontelbaar verschillende schelpen en vangsten die de schippers mee terugnamen van de zee.

Strand cadzand

Wat te doen bij slecht weer in Retranchement?

  • Uitwaaien op het strand is het fijnst tijdens stormachtige dagen. De wind in je haar en de zilte zeelucht in je gezicht. Heerlijk!
  • Lekker opwarmen bij Brasserie de Zwinhoeve met een warme chocomel.
  • Ga lekker Kitesurfen bij de Zeemeeuw of Moio Beach! Heerlijk actief bezig zijn, en je hebt een geweldige dag!
  • In de buurt van Retranchement: ontdek de overdekte speeltuin Pierewiet in Nieuwvliet of Recreatiecentrum Toversluis in Sluis (hier kun je bowlen, lasergamen, gokken in het casino en meer).